Claus Sall Photography
Skærmbillede 2018-09-08 kl. 16.32.16.png

Blog

Som fotograf blogger jeg også om mange af de opgaver jeg løser, samt mange af de oplevelser jeg har, både i min forretning, og privat.

Fra flygtning til succes

En lang rejse 

FOTOGRAF OG VISUEL STORYTELLER - CLAUS SALL

Jowan Haji - tidligere sportslæge på en lokal syrisk skole, og landmand.

Hvem er Jowan egentlig? Jowan arbejder i Køge Kommune og har udviklet sig mere end de fleste. Han er gået fra ikke at kunne et ord dansk til at være en værdsat medarbejder i Køge Svømmeland, en svømmehal og en organisation, der tilbyder en masser aktiviteter til alle Køges og Borups borgere. Men sådan har det ikke altid været, han har haft en lidt anden rejse ind på det danske arbejdsmarked.

Lad os kigge tilbage til 2014 i den kurdiske del af Syrien: Jowan er 30 år gammel, og flygter, da borgerkrigen bryder ud. Bashar al-Assad indkalder alle, der har tjent i militæret, og da værnepligt er noget alle mænd i Syrien er tvunget til, bliver Jowan også indkaldt. Jowan vil ikke kæmpe mod sine landsmænd, så han har kun et valg, og det er at flygte ud af landet, ellers vil han ende i fængsel eller det, der er værre.

3 måneder inden borgerkrigen bryder ud, har han giftet sig med Stera, hans kæreste igennem længere tid. Det er derfor ikke nogen nem beslutning at skulle flygte ud af landet, for han ved ikke, hvad der vil ske med hende og begge deres familier. Efter en måned og ti dage på flugt igennem Tyrkiet, og videre op igennem Europa, slutter hans flugt i Danmark, hvor han søger asyl og får tildelt dette.

Efter nogle måneder i Danmark starter Jowan på sprogskole, og kort tid efter kommer han i praktik i Køge Svømmeland, hvor han skal gå sammen med livredderne, for at lære det danske sprog lidt hurtigere. I starten kan han kun deltage i rengøringen, da den sproglige barriere stadig er stor, men langsomt bliver han bedre og bedre til både at forstå og tale dansk. Efter et halvt år, hvor han har hjulpet til i Køge Svømmeland, bl.a. med rengøring og lettere håndværksmæssige opgaver, overgår han til ETK og arbejde i teknikkælderen. Klaus Saltoft er driftsansvarlig og har nemlig lagt mærke til, at Jowan er god med sine hænder og at hans arbejdsmoral er i top. Man er ikke i tvivl om, at Jowan gerne vil have noget fra hånden, noget som senere har haft stor indflydelse på hans fastansættelse.

En lille anekdote; Klaus Saltoft sidder og arbejder med en ventil i teknikkælderen, og er lidt i tvivl om hvordan en del af den skal vende. Jowan går tilfældigvis forbi, og får kigget Klaus over skulderen og siger: ”Hov, du er da ved at vende den forkert.” Det overrasker Klaus, som spekulerer over hvor Jowan ved det fra. Klaus finder ud af, at Jowan har meget erfaring med pumper og ventiler til kunstvandingsanlæg fra hans tid som landmand i Syrien, og denne viden er jo noget, der virkelig kan bruges i et stort svømmeanlæg.

Jowan er i dag ansat på 25 timer i Borup Varmtvandssal og Køge Svømmeland. I Borup tager han sig af opsynet med gæsterne i det lille varmtvandsbassin. Han sørger også for, at der er styr på vandkvaliteten med vandprøver og vedligehold af anlægget. På sigt er det ønsket, at han også får ansvar for rengøringen i Borup. Især for at kunne tilbyde en mere alsidig stilling, og samle opgaverne. Ud over det indgår han også i livredderteamet i Køge Svømmeland.

I dag er Jowan blevet genforenet med sin kone Stera, og de er sammen blevet forældre til lille Mila, som er lidt over halvandet år. Stera flygtede ca. et år efter, at Jowan ankom, og i dag lever de sammen i en lille lejlighed i Boholte. Stera går på sprogskole, og er også i praktik i dag. Så fremtiden ser heldigvis lys ud for den lille familie.